„Никога не е късно за вълшебства!“ - Мануела Генова и Лора Димитрова отблизо за „Спирка Приятелство“

30/01/2024

Мъдрост, хумор и вълшебства ще завладеят зрителите в зала 1 на Топлоцентрала този 6-ти февруари, по време на премиерата на авторския мюзикъл „Спирка Приятелство“. Мюзикълът е дебютна творба за композитора Мануела Генова и либретиста Лора Димитрова. Двете създават „Спирка Приятелство“, вдъхновени от истински детски истории, преплитащи реалния и магичен свят на децата. Представяме Ви двете талантливи дами, които се крият зад завладяващите ноти и любопитни сюжети на "Спирка приятелство":

Мануела Генова завършва НМУ “Любомир Пипков” със специалност пиано и има магистратура от НМА "П. Владигеров" в специалностите "Пиано" и "Медийна композиция". През 2016 г., сформира вокална група "Комети", а по-късно създава още две - "Ракети" и "Космонавтчета", за които композира различни песни на български и английски език. През 2019 г., става артистичен директор на Школа за музика и танци "Орион", специализирана в обучение по пиано, пеене, танци, актьорско майсторство и солфеж. Като дете, израснало с музиката на Алън Менкен, Мануела отдава своята любов и интерес именно на мюзикъла. "Спирка приятелство" не е просто събитие - то е нейният творчески път, вдъхновен от действителни истории на деца и техните мечти.

Лора Димитрова е родена в София, завършва специалност "Анимационна режисура" в Нов Български Университет. Любовта й към анимацията датира от ранна детска възраст - израства с филмите на "Дисни" и е запленена от тяхната драматургия и песни. Работи като сценарист в телевизионни и музикални предавания от 2010-та година. През 2018 г. и 2020 г. е преводач на песните към мюзикъла "Да пееш под дъжда" на Варненската опера и на “Шрек” - мюзикълът на Софийска опера и балет. След разговор с младите възпитаници на Школа за музика и танци "Орион", заедно с композитора и педагог Мануела Генова, създават творческото ядро на авторския мюзикъл за деца и пораснали деца "Спирка приятелство". Либретото Лора изгражда по истинските истории на децата - открито показва техните страхове, желания и смели мечти.

Как се роди идеята за "Спирка приятелство" и какво искате да предадете чрез този проект?

Лора: С Мануела искахме да създадем авторски мюзикъл преди много години. И двете сме почитатели на този жанр и всяка една от нас, имайки опит в създаването на песни, имаше мечта да реализираме заедно такъв проект. Вдъхнови ни темата за приятелството, за взаимоотношенията между децата в различна възраст - за тяхната представа за света, за връзката с родителите им, със заобикалящия ги свят.

Мануела: Чрез „Спирка приятелство” искахме да предадем посланието, че не е важна целта, а пътят, по който вървим към постигането й. Същевременно с това да осъзнаем колко голямо значение има приятелството, да се наслаждаваме на малките неща, да ценим всеки миг и да се радваме на живота.

Как протича сътрудничеството между вас като композитор и либретист?

Мануела: Изключително лесно, увлекателно, забавно и удовлетворяващо. Истинско удоволствие е да се работи с Лора. Освен с невероятен талант, тя се отличава с голямо чувство за хумор, красноречие и много бърза мисъл. Абсолютен тандем, винаги сме се допълвали.

Лора: С Мануела сме работили по няколко детски песни преди самия мюзикъл и от самото начало знаехме, че се сработваме прекрасно и с лекота. Имаме еднаква визия за нещата, които искаме да постигнем като краен резултат и послание. Работихме заедно върху песните, като всяка една от тях ни носеше невероятна емоция. Получаваше се необяснима магия по време на съвместната ни работа.

*Мануела Генова

Какви предизвикателства срещнахте по пътя на създаване на "Спирка приятелство"?

Мануела: Да поставиш мюзикъл в  България, само по себе си е предизвикателство! Липсата на достатъчен бюджет беше първото предизвикателство, пред което се изправихме. Финансово не беше лесно, но със силното желание, което гореше в нас, успяхме да продължим напред. Екипът, който вярва в мюзикъла “Спирка приятелство” работи неуморно, за да бъде максимално добре поставен. Използвам случая да благодаря на талантливите деца, невероятните музиканти, екипа на Топлоцентрала и не на последно място на родителите, които успяват с логистиката около извънредните репетиции.

Каква е целта на мюзикъла и как се надявате да въздейства на публиката?

Лора: Целта на мюзикъла е да погледнем на света през очите на младото поколение. Целият мюзикъл "Спирка приятелство" е създаден след индивидуални разговори с децата-участници и се надяваме, че тяхното послание, а именно: "Най-важно е единството и вярата в доброто", ще достигне до всички деца и техните родители, които ще гледат мюзикъла.

Мануела: Смятаме, че хората ще си тръгнат удовлетворени и одухотворени. Целта ни е да се замислят кои са важните неща за тях. Обикновено те не струват пари и са доста близо до нас. Искаме да им създадем радост, да имат надежда. Да вярват, че със смелост и любов в сърцата, няма непреодолими трудности и че животът е хубав.

Срещнахте ли предизвикателства при работата с децата от школа за музика и танци Орион? 

Лора: Работата с деца сама по себе си е предизвикателство. Но децата са толкова талантливи, индивидуални и забавни, че работата с тях е истинско удоволствие.

Мануела: Децата вложиха много сърце и старание и знам, че трудът и талантът  им ще си проличат на 6-ти февруари.

В мюзикъла участие вземат звездите от музикални риалити формати Зорница Петрова и Христина Юречко, какво Ви вдъхнови да работите с тях и каква е ролята им в историята?

Мануела: На премиерата на 6-ти февруари ще вземе участие Христина Юречко в ролята на Феята – майка, тя се грижи за реда в Гората, където се развива по-голямата част от действието. Персонажът е много интересен, не е типичен за Фея и се надяваме публиката да се влюби във Феята. Зорница Петрова, няма да успее да участва на премиерата, но се надяваме, че при следващо поставяне, ще успее да облече образът на Феята – майка. Оригинално персонажът е създаден за нея, тя е и вдъхновител на песента, която ще прозвучи в изпълнение на талантливата Христина Юречко.

Какво е ключовото послание, което бихте искали да оставите със "Спирка приятелство"?

Лора: Посланията са многопластови. Основното е, че когато сме заедно сме най-силни. Също така, че никога не трябва да спираме да вярваме в мечтите си, колкото и клиширано да звучи това. Децата са пример точно за това и ние, дори от позицията на по-възрастни, трябва да следваме именно този пример.

Мануела: Приятелството, работата в екип, едни от най-красивите неща в живота стават винаги, когато участват много хора зад дадена кауза, този обединителен елемент, който вярвам, че ще засили всяка добра промяна. Важно е да сме сплотени и да работим заедно.

*Лора Димитрова

Какви забавни и интересни моменти имахте при подготовката на мюзикъла?

Мануела: Забавна беше работата по песните заедно с Лора, тъй като цари съвместно вдъхновение. Заедно усещахме персонажите и как те се развиват в спектакъла, какви да им бъдат темите и най-вече работата по песента на Феята – майка. Това беше една от последните песни, които направихме и беше истинско удоволствие.

Лора: Докато измисляхме песните, често влизахме в образ и се получаваха изключително комични ситуации. Много е забавно да се опиташ да "влезеш в обувките" на дете, което търси извънземни, например.

Какви са бъдещите Ви планове и проекти в областта на музиката и изкуството?

Лора: Предстоят ни много интересни неща, за които обаче е рано да говорим. Планираме още съвместни проекти, които се надяваме успешно да стигнат до голямата сцена за в бъдеще.

Мануела: Мога да издам, че смятаме да направим нов спектакъл, но този път само за големи. Имаме изключителна потребност да творим и да споделяме идеите си, както и да работим в екип. Това винаги ни кара да се чувстваме пълноценни.

Какво ще кажете на хората, които все още се чудят дали да посетят премиерата на „Спирка приятелство“?

Лора: Да не се чудят. Никога не е късно за вълшебства!

Мануела: Обещаваме много хубави емоции, забавлението е гарантирано! Заповядайте на 6-ти февруари в зала 1 на Топлоцентрала!

Билетите за мюзикъла са в продажба на адрес: https://bit.ly/SpirkaPriyatelstvoBileti